Diyarbakır Ciğeri
Sabahın erken saatlerinde “hade ciğer yemaya gidağ“ ile başlar Diyarbakır ciğeri ve devam eder gecenin geç saatlerine kadar. Diyarbakır’ın eşsiz Ciğer Kebabı, sırf tezgahta bitmesinde bir dürüm de ben yiyeydim hasretiyle akşam uyuyup, sabahın köründe koştur koştur sıraya girip yemeye gidilir ,bu topraklarda.
Nasıl hazırlanıp yenmeli ?
Lavaşın arasına sadece ince kıyılmış şöyle biraz soğan (ama bu soğan maydanoz ve sumak tozuyla kesinlikle taçlandırılmak şartıyla), arasına köz biber kesinlikle (varsa acı tabi, acı değilse yiyilmez) domatesler uzun ve ince dilimli. Daha sonra tuz ve pul biber (ev pul biberi başkadır, başka türlü tat vermez ciğere baharat, bayat baharat olmaz) ile baharatlanıp közün üstüne konulur ciğer şişi. Ciğer yağsız olduğundan kurur. Bu yüzden kuyruk yağıyla beraber lezzetlenir. Kuyruk yağı hem lezzet hem de yağa doyum açısından kullanılır. 2 ciğer 1 kuyruk şeklinde dizilir.
Diyarbakır ciğerinde dikkat edilmesi gerekenler ?
Bir de en önemlisi ciğerin damarsız oluşudur sinir ve damarlardan temizlenmemişse, bayatsa yiyilmez. Şayet bu ikisi de tamsa o ciğer dünyanın en güzel kahvaltısıdır.
Nerede yenmelidir?
Tabi bunu dünyanın en nadide kahvaltısını lokanta ve restoranlarda yemek doğru değildir ! Özellikle tezgahta yiyilmelidir. Ekmeğin arasına koyup ekmekle bastırıp sardıktan sonra, evde yapılmış açık ayran dediğimiz, içine nane ve taze köy salatalığı da konulan, organik yayık ayranların dan da bir tas aldınız mı kralda siz siziniz ağa da keyfinize diyecek olmaz.
Diyarbakır’da en güzel ciğeri kim yapar?
Seyrantepe köprüsünün orada bir tezgah vardır bilir misiniz? Ezelden beridir en güzel Diyarbakır ciğeri oradadır. 1 saat içerisinde ciğeri tükenir tezgahı kapanır, yetişemez üzülürsünüz, evlat acısı gibi içinize oturur, ciğeriniz yanar. Ha işte o zaman ciğerin sevgisini anlarsınız. Çünkü bizimki ciğerimizden gelir.
Mani olmuÅŸ ciÄŸerimiz
Sen ciÄŸer ol, ben lavaÅŸ
Sar beni yavaÅŸ yavaÅŸ
Öyledir ki Diyarbakır ciğeri, dillere destan, dillere manidir. Gençler kızları tavlarken bu sözleri kullanır, ciğerin tadından ilham alır gençleri.