image

Diyarbakır

Hoş Geldiniz

Diyarbakır Adı Nereden Geliyor?

Arabistan’dan gelerek Dicle civârına yerleşen Bekr Kabîlesi bölgeye “Bekrlerin Diyârı” mânâsına gelen Diyâr-ı Bekr ismini vermiştir. Zamanla bu isim Diyarbekir olarak söylenmeye başlanmıştır. 1937 yılında Atatürk’ün şehri ziyaretinin ardından Bakanlar Kurulu karârıyla Diyarbakır olarak değiştirilmiştir.

Mezopotamya

Hızlı bir bilgiye ihtiyaç duyanlar için söyleyelim; Mezopotamya, Dicle Nehri ile Fırat Nehri arasındaki topraktır. İnsan varlığının en eski ve en etkili yerleşim yerlerinden biri olarak zengin bir tarihe sahiptir! Diyarbakır’ın eski şehri, Dicle Nehri’nin kıyısında yer alır ve komşuları olan Şanlıurfa ve Mardin ile Yukarı Mezopotamya’nın “Altın Üçgeni”ni oluşturur.

“Cennet Bahçesi” olarak da anılan Hevsel Bahçeleri, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır.

Diyarbakır Surları

Diyarbakır’ın en ünlü özelliği UNESCO tarafından koruma altına alınan eski şehrin kalesi ve surlarıdır. Diyarbakır’ın ilk sakinleri olan Hurriler tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Kale, bir dış kale ve bir iç kaleden oluşmaktadır. İçkale, Arkeoloji Müzesi, Artuklu Sarayı, St. George Müzesi ve Atatürk Müzesi gibi önemli tarihi yerleri bulabileceğiniz şehrin kuzeydoğusunda bir tepe üzerinde yer almaktadır .

“Dış” kale, şehrin beş kilometre uzunluğunda ve on iki metre yüksekliğindeki koruyucu duvarlarını içerir ve bu da onu Çin Seddi’nin ardından dünyanın en büyük ikinci surları yapar.

01 03