Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Ayvalı Kavurması üretiminde kuzu eti, ayva ve tereyağı kullanılır.
Hazırlanışı:
Bir saat kadar pişen etler tereyağı veya kuyruk yağı eritilen tencereye yıkanıp temizlenmiş kabukları soyulmayan
ayvalarla birlikte eklenir. Tuz eklenerek yaklaşık 20 dakika daha kavrulur. Kavrulan et ve ayvalar tencereden çıkarılır.
Tencere içinde kalan yağa kesilmiş Diyarbakır Tırnak Pidesi atılarak yağı çekmesi sağlanır ve servis tabağına konur.
Üzerine pişen etler yerleştirilir. Pişen ayvalar ikiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır. Ayvalar pişen et boyutlarında
kesilerek tabağa yerleştirilir ve etin pişirildiği tencerede kalan sıcak et suyu tabağın üzerine gezdirilerek yemek sıcak
servis edilir.