Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Ayvalı Köftesi üretiminde; Kuzu Eti, Ayva, salça, sıvıyağ, tereyağı ve baharat kullanılır. Diyarbakır yetiştirilen 1 yaşına gelmiş kuzu eti, keçi sütünden elde edilen tereyağı ve Hevsel bahçelerinde yetiştirilen ayva kullanılır.
Hazırlanışı:
Kıyma bir kaba alınarak baharatlar ilave edilir ve tuzu ayarlanarak bir müddet yoğurulur. Hazırlanan köfte harcından
ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak aya içinde yuvarlanır ve yassı hale getirilir. Yapılan köfteler bir tabağa dizilir ve
bekletilir. Ayvalar yıkanarak uzunlamasına dilimlenir. Daha sonra da bir tencere içinde yağ kızdırılarak ayva parçaları
kızartılır. Kızaran ayvalara salça eklenir ve salça yağda dağılana kadar kavrulmaya devam edilir. Yağ ve salça içinde
iyice kavrulan ayvaların üzerine sıcak su eklenir. Su kaynayınca hazırlanan köfteler kaynayan suya usulca konulur
ve ağır ateşte pişirilir. Köfteler pişince tencere ateşten alınır. Yemek içinde piştiği suyla beraber sıcak servis edilir.