Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Badem Ezmesi / Diyarbakır Lebzüniyesi üretiminde; gıda katkı maddeleri, aroma ve aroma verici gıda
bileşenleri kullanılmaz.
Hazırlanışı:
Bademler öncelikle haşlanır. Haşlanan bademler daha sonra soğuk suda bekletilerek kabukları soyulur ve kurutulur.
Bademler ve pudra şekeri ya da beyaz toz şeker (havanda dövülerek toz haline getirilir) yeterli büyüklükte bir kaba
/ havana alınır. Bademler ve şeker homojen bir karışım elde edinceye kadar iyice dövülür / karıştırılır. Azar azar su
ilave edilerek yoğrulur. Yoğurma sırasında isteğe bağlı gül suyu, karanfil ve / veya tarçın eklenebilir. Hamur haline
gelen bu karışım düz bir tepsi veya tezgâh üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır. Kare, eşkenar dörtgen,
oval ve yuvarlak şekillerde dilim olarak kesilir ve bu şekilde tüketiciye sunulur.
Diyarbakır Badem Ezmesi / Diyarbakır Lebzüniyesi; serin, kokulardan ari, rutubetsiz ortamlarda muhafaza edilir ve
kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir