Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır’da üzüm yetiştiriciliğinin geçmişi, yüzyıllar öncesine dayanır. Özellikle şarap üretimi amacıyla yaygın
yetiştiriciliği bulunan ve ayrıca pekmez, pestil, şıra, sucuk, kesme gibi ürünlerin üretiminde de kullanılmaktadır.
Damakta buruk tat bırakan mor-siyah renkli üzümdür. Ürünün özelliklerine aşağıda yer verilmektedir.
Morfolojik özellikleri Gövde:
Dayanıklı ve orta kuvvetlidir.Bir yaşlı dallar: Orta uzunlukta, esmer kırmızı renkte boğumlar düz ve boğum arası orta
uzunluktadır. Sülükler: Zayıf (ince), yeterli sayıda birer aralıkla dizilmiş, orta uzunlukta iki çatallı üzeri düz ve yeşil
renktedir. Yapraklar: Orta büyüklükte, beş dilimli kenarları dişli, genişliği uzunluğundan fazla, üst yüzü açık yeşil
renkte parlak ve tüysüz altyüzlü, yaprak sapı oyuğu orta derinlikte dar, az veya çok kapalı yaprak sapı orta uzunlukta
ve kalınlıkta karakteristik kırmızı renktedir.Salkımlar: Orta büyüklükte, muntazam, çift omuzlu salkımları sık ve orta
iriliktedir.Sap: Kırmızı renkte, orta uzunlukta ve kalınlıktadır.Taneler: Orta büyüklükte yeknesak, yuvarlakça, mor siyah renkli ve parlaktır. Kabuk kolayca soyulur, tane sapı kısa ve kırmızıdır. Hafifçe çekme ile tane kolayca kopmakta
fakat olgunlaşmış üzümlerde bile kendi kendine düşmez