Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Dalak Dolması üretiminde; kuzudan elde edilen dalak, kuyruk yağı ve iç (gömlek) yağı kullanılır.
Hazırlanışı:
Kuyruk yağı; bıçak ile doğranarak iyice kıyılır. Daha sonra kuyruk yağına 2 adet soğan rendelenerek, tuz, pul biber
ve yedi türlü baharat karıştırılır. Dalakların yan taraflarından bıçak ile açılarak, hazırlanan karışım dalakların içine
özenle yerleştirilir. İçleri doldurulan dalaklar tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen dalakların üzeri gömlek iç yağı sarılarak
kapatılır. Gömlek iç yağı dalakların dışının sertleşmesini, dışının yanarak içinin çiğ kalmasını engellemek ve dalağın
yağ oranının az olması sebebiyle yemeğin yağ dengesini korumak amacıyla kullanılır. Diyarbakır Dalak Dolması;
ortalama 45 dakika kadar fırında pişirilerek servise hazır hale getirilir. Diyarbakır Dalak Dolmasının, sıcak olarak
servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.