Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Ekşili Dolması üretiminde; kuzu eti, Karacadağ pirinci, sumak ve reyhan kullanılır.
Hazırlanışı:
Sumaklar demlenmesi için sıcak suda bekletilir. Patlıcan kesilerek içleri oyulur ve tuzlu suda bekletilir. Kabaklar çok
ince soyulur, ikiye bölünerek içleri oyulur ve hafif tuzlanarak yıkanır. Biberler üstten kapağı olacak şekilde kesilir ve
çekirdeklerinden arındırılır ve yıkanır. Soğan doğranıp, yağda kavrulur ve baharatlar eklenir. Salça, küçük doğranmış
sivri biber, et, maydanoz ve pirinç ilave edilerek karıştırılır. Demlenen sumak suyundan bir miktar dolmanın içine
ilave edilir. Hazırlanan malzeme iyice karıştırılarak taze dolmaların içine doldurulur. Farklı sebzeler karşı karşıya gelecek şekilde ağızları birbirini kapatacak şekilde yatay olarak tencereye dizilir. Üzerine kalan sumak suyu ve üzerini
kapatacak kadar sıcak su ilave edilir. Kaynamaya başlayınca ateşi azaltılarak yaklaşık 50 dakika pişirilir. Dolmaların
dağılmasını önlemek için üzerine delikli yassı dolma taşı ağırlık olarak konur. Pişince suyu süzülür. Sıcak olarak
ve yanında küçük bir kâsede dolma suyu da sos olarak servis edilir. Diyarbakır Ekşili Dolması, sıcak olarak servis
edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.