Diyarbakır Et Eşkenesi Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Diyarbakır’da taziye, bayram, düğün gibi özel günler için hazırlanan sofralarda yer alır.
Hazırlanmasında belirtilen coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur.
Diyarbakır Et Eşkenesi üretiminde; kuzu eti, soğan, salça ve tereyağı kullanılır. Ürünün hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Diyarbakır Et Eşkenesinin üretildiği coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Hazırlanışı:
Dövülmüş pirzola etleri ince doğranmış kuru soğan, tuz ve pul biberle ovularak terbiye edilir. Bir tencere içine tereyağı konur ve eritilir. Eritilen tereyağına soğandan arındırılmış et konarak kızartılır. Başka bir tencerede salça yağda kızartılır ve kızartıldığı tencereden alınan et salçalı olan tencereye yağıyla birlikte konularak üzerine sıcak su eklenir.
Tencerenin kapağı kapatılarak ağır ateşte pişirilir. Et Eşkene yemeği piştiği zaman yanında Karacadağ Pirincinden yapılmış pilav ile eşbabiye, incaz veya karaş hoşafı yanında sıcak olarak servis edilir.