Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Et Eşkenesi üretiminde; kuzu eti, soğan, salça ve tereyağı kullanılır.
Hazırlanışı:
Dövülmüş pirzola etleri ince doğranmış kuru soğan, tuz ve pul biberle ovularak terbiye edilir. Bir tencere içine tereyağı konur ve eritilir. Eritilen tereyağına soğandan arındırılmış et konarak kızartılır. Başka bir tencerede salça yağda
kızartılır ve kızartıldığı tencereden alınan et salçalı olan tencereye yağıyla birlikte konularak üzerine sıcak su eklenir.
Tencerenin kapağı kapatılarak ağır ateşte pişirilir. Et Eşkene yemeği piştiği zaman yanında Karacadağ Pirincinden
yapılmış pilav ile eşbabiye, incaz veya karaş hoşafı yanında sıcak olarak servis edilir