Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Hırçikli Meftunesinin geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar barındırır.Bu sebeplerle Diyarbakır Hırçikli Meftunesinin, coğrafi sınır ile
ün bağı bulunur.
Hazırlanışı:
Tane sumaklar,su bardağı su sıcak su ile karıştırılarak bir saat demlenir. Hırçikli olarak kurutulan patlıcanların sap
kısımları kesildikten sonra kalan kısımları 4’e bölünür ve kaynayan suda haşlanır. Patlıcanlar yumuşamaya başlayınca kuru domatesler ve kuru sivri biberler kuşbaşı şeklinde kesilip kaynayan suya eklenir. Sebzeler, bir taşım
kaynatıldıktan sonra suyu süzülerek ılık suda bekletilir.Et yıkandıktan sonra 10 dakika yüksek ateşte mühürlenir.
Üzerini geçecek şekilde su eklenerek 1 saat normal ateşte haşlanır. Haşlanan ete sadeyağ, salça, suyu süzülmüş
sebzeler, tuz ve demlenmiş olan sumak suyu süzüldükten sonra ilave edilir. Karışım, kısık ateşte 30 dakika kadar
pişirilir. Diyarbakır Hırçikli Meftunesinin servisi sıcak olarak yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine, 4 – 5 adet havanda
dövülmüş sarımsak eklenebilir