Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Patlıcanlı Kazan Kebabı; patlıcan ve domateslerin içine kıymalı harç konularak pişirilen yemektir.
Hazırlanışı:
Geniş bir kap içine kıyma, tereyağı, küçük doğranmış soğan, küçük doğranmış domates ve biberler karıştırılarak
kıymalı harç hazırlanır. Alacalı soyulan patlıcanlar, aralıklarla enine kesikler açılır.Bu kesiklerin içine kıymalı harç
konur. İçleri doldurulan patlıcanlar, oval bir şekil alır. Domates ters çevrilerek 2 kesik açılır, taşırmadan kıymalı harç
konur. Tepsiye doldurulmuş patlıcanlar dizildikten sonra üzerlerine, orta kısımdan itibaren domatesler dizilir, su ilave
edilerek kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar yaklaşık olarak bir saat pişirilir.