Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Pencegoşt Pilavı; kuzu ciğeri, ciğer perdesi, Karacadağ Pirinci, kuru soğan, tereyağı ve çeşitli baharatlar
kullanılarak yapılan bir yemektir.
Hazırlanışı:
Tereyağı bir tavada eritilir, üzerine yemeklik doğranmış soğan ilave edilir ve kavrulur. Kavrulan soğana, karabiber,
pul biber, kuru nane ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Küçük küp şeklinde doğranmış ciğer karışıma eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Ciğer kavrulunca, karışım ocaktan alınır.Yıkanmış Karacadağ Pirinci tereyağında kavrulur. Tuz
ve su ilavesi ile birlikte, pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir. Kase içine yerleştirilen küçük ciğer perdesinin içine,
kavrulmuş ciğer karışımı ve pilav koyulur. Karışımın üzeri ciğer perdesinin kenarlarıyla örtülür ve ters çevrilerek
tepsiye yerleştirilir. Üzerine çırpılmış yumurta sürülür ve önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar kızartılır.