Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Erikli Yaz Türlüsü üretiminde; kuzu eti, birçok sebze, ekşi erik ve yeşil çağla kullanılır.
Hazırlanışı:
Öncelikle kuzu eti yeteri kadar su ile bir tencerede ağır ateşte haşlanır. Başka bir tencerede tereyağı eritilerek domates salçası ile beraber kavrulur. Tuz ve baharat eklenerek karıştırılır. Haşlanan kuzu eti de tencereye konarak
hazırlanan tereyağı-domates salçası karışımı ile iyice karıştırılır ve bir miktar kavrulur. Daha sonra yine kuşbaşı
olarak doğranan bütün sebzeler de bu tencereye eklenerek yavaşça karıştırılır. Haşlanan etten geriye kalan et suyu
da eklenerek türlü yemeğinin pişirilmesine geçilir. Yemeğin pişmesine yakın ekşi erik ve yeşil çağla eklenerek, karıştırılmadan pişirme işlemine devam edilir. Ortalama 45 dakikalık bir sürede pişirme işlemi tamamlanır. Diyarbakır
Erikli Yaz Türlüsünün, sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edili