Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Kurutulmuş eriklerin; su ve beyaz toz şeker ile birlikte kaynatılmasıyla hazırlanan bölgeye has bir hoşaf çeşididir.
Hoşafın hazırlanmasında kullanılan erik bölgede incaz olarak adlandırılmakta ve bu sebeple bu ürün halk arasında
alışıla gelen adıyla Diyarbakır İncaz Hoşafı olarak bilinir.
Hazırlanışı:
Diyarbakır İncaz Hoşafı hazırlanmasında; öncelikle erikler özenle ayıklanır ve yıkanır. Yıkandıktan sonra tencereye
alınır ve ortalama 1 litre su ilave edilerek kaynatılır. Eriklerin yumuşamasına bağlı olarak ortalama 15 dakika kaynadıktan sonra bu karışıma beyaz toz şeker ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp
dinlendirmeye bırakılır. Diyarbakır İncaz Hoşafının; tercihen soğuk olarak tüketilmesi, karanfil ve / veya tarçın ile
süslenerek servis edilmesi tavsiye edilir