Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Mastava Aşı üretiminde; yoğurt, pirinç, bulgur, yumurta, su, tuz, tereyağı ve üzüm pekmezi kullanılır.
Bölgede bu yemek ‘‘Ayran Aşı’’ olarak ta bilinir.
Hazırlanışı:
Yoğurt, buğday unu, yumurta, tuz ve su eklenerek yeterli büyüklükte tencere içerisinde iyice karıştırılır. Bu karışım
tencere içerisinde ocağa konulup, çökmemesi / kesilmemesi için devamlı karıştırılır. Daha sonra bulgur ve pirinç
eklenip karıştırılarak, bulgur ve pirincin pişmesi sağlanır. Bulgur ve pirinç piştikten sonra daha yoğun bir hale gelen
bu yemek ocaktan alıp yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirilir. Servisinde üzerine dökülmek üzere; tavada tereyağı
eritilip üzüm pekmezi ile karıştırılır ve bir miktar kavrulur. Diyarbakır Mastava Aşı üzerine gezdirilmek suretiyle bu
karışım eklenir.
Diyarbakır Mastava Aşının, sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir