Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Bulgur; Diyarbakır’da yetiştirilen durum buğdaylarından elde edilen bulgur
Sumak; bilimsel adı Rhus coriaria çalımsı bir bitki olup, olgun meyveleri tadı ve kırmızı/mor renginden dolayı
Diyarbakır yöresine ait yemeklerde kullanılır.
Sadeyağ; Kıl keçisi sütünden elde edilen sadeyağ.
Hazırlanışı:
Sumağa 3 ölçü su ve tuz ilave edilerek bekletilir. Yeşil soğan e maydanoz ayıklanır, yıkanır ve ufak şekilde doğranır.
Salça yağda eritilerek üzerine sumak suyu konarak kaynatılır. Kaynayan suya bulgur ve kavurma katılarak pişirilir. ve
pul biber ilave edilir. Karışımın hafif sulu olması gerekir. Yıkanmış taze asma yapraklarına sarılarak yenir.