Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Şırdanlı Pastırması; koyun kıyması, dana kıyması, sarımsak, tuz, baharat çeşnisi (karabiber, kimyon,
tarçın, kişniş ve yenibahar) ve pul biber veya kırmızı toz biber ile hazırlanır.
Hazırlanışı:
Koyun ve dana kıyması, baharatlar, tuz ve dövülmüş sarımsak karıştırılır, iyice yoğrulur ve buzdolabında 1 saat
dinlendirilir. Şırdanların içi ve dışı bıçakla kazınır ve kaya tuzuyla ovularak yıkandıktan sonra kaya tuzu ile tuzlanıp
bir bezle iyice kurulanır. Buzdolabında dinlendirilen et karışımı tekrar yoğrulup eşit miktarda şırdanlara doldurulur
ve şırdanların ağız kısmı dışındaki açık uçları iple dikilerek kurumaya bırakılır.